Sărbătoarea Paștelui începe cu Floriile, atunci când lumea merge la biserică cu crengi de salcie care, odată sfințite, sunt așezate în case sau în grajdurile animalelor pentru a aduce belșug.

         Exista un obicei specific doar anumitor sate din Mărginimea Sibiului numit ”Mironosițele”, o dramă religioasă al cărei subiect îl constituie legenda biblică a Mironosițelor, acestea venind să ungă cu mir trupul lui Iisus, găsesc mormântul gol. Acestea sunt primele persoane care află de Învierea Lui, de uimire strigă ”Hristos a-nviat”. Acest obicei este interpretat de copii în biserică, după slujba de Înviere.

         În a doua zi de Pasti, baietii din Ardeal merg „la stropit”. Acest obicei se mai practica si in alte zone ale țării. Baietii poposesc la casele fetelor si, alaturi de urarea Hristos a Înviat!, cer permisiunea de a stropi fata pentru a-i merge bine tot anul. Acestia sunt cinstiti cu oua rosii sau prajituri. La inceput stropitul se facea doar cu apa, insa mai tarziu apa a fost inlocuit cu parfum (un fel de simbol al purificarii si fertilitatii).

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sus